top of page

Stephanie Wong / (b.1990, Malaysiya / New Zealand)

https://stephanie-wong.com/

Layers of Surface (2017)

 

My practice is material driven and develops through experimentation and play. For this residency I have used materials made locally, home made bleach and scraps of patterned fabric. I have been interested in the familiar materials that are common to daily life but applying them in unfamiliar ways. This work is an attempt to engage with the craft and trade-based culture embedded in the everyday life of Adana.

 

The piece takes inspiration from the Turkish technique of marbling called Ebru or ‘cloud art’. Marbling is achieved by adding oil based inks onto the surface of water, manipulating the repellent nature of the solutions into patterns, that can then be transferred onto an absorbent surface, most commonly paper. In this work bleach replaces the ‘ink’, oil replaces the water and fabric is used as the absorbent surface. The action of the bleach onto coloured fabric has the opposite effect of traditional Ebru, removing ink rather than adding through the bleaching process. The resourceful attitudes of people I have encountered through this experience has given me a renewed perspectives on how I can approach my own creative practice.

Yüzey Katmanları (2017)

 

Benim çalışmalarım genellikle malzemeleri deney ve oyun yoluyla geliştirme ve değiştirme sonucunda ortaya çıkar. Bu sergi için yerel olarak üretilen ve geleneksel motifler taşıyan kumaşları, ev tipi çamaşır suyu ile yıkayıp yeni modeller çıkarmaya çalıştım. Günlük yaşamda ortak, fakat kullanım açısından genelde farklı olan malzemelerle ilgileniyorum. Bu eser, Adana'nın günlük yaşamında yer alan zanaat ve ticarete dayalı kültür ile etkileşime girme girişimidir. 

 

Bu çalışmamda Ebru sanatının tekniklerini esin kaynağı olarak kullandım. Ebru, suya yağ bazlı mürekkepler eklemek, çözeltilerin desenlere karşı itici özelliklerini manipüle ederek, daha sonra emici bir yüzeye, en yaygın olarak kağıda aktarmak suretiyle elde edilir. Bu çalışmada mürekkep  yerine çamaşır suyu, yağ yerine su, emici yüzey olarak ise kumaş kullandım. Ağartıcı maddenin renkli kumaşa etkisi, geleneksel Ebru'nun zıt etkisine sahiptir ve beyazlatma işleminden ziyade mürekkebi kaldırmaktadır.  Bu deneyim süreci ile Adana’da karşılaştığım insanların becerikli tutumları bana kendi yaratıcı sürecime nasıl yaklaşabileceğime dair yenilenmiş bir bakış açısı kazandırdı.

bottom of page